Vad innebär att ha diabetes?

Innehållsförteckning

Vad innebär att ha diabetes?

Vad innebär att ha diabetes?

Diabetes (Diabetes Mellitus) är inte en utan flera olika sjukdomar med olika orsaker. Den gemensamma nämnaren är att blodsockret är för högt.

Är det farligt att ha diabetes?

Hos personer med diabetes finns en ökad risk för hjärt-kärlsjukdom såsom hjärtinfarkt och stroke. Båda typerna av diabetes kan leda till följdsjukdomar i kroppens små blodkärl. Högt blodsocker innebär även ökad risk för åderförfettning i de stora kärlen, något som kan leda till hjärtinfarkt eller stroke.

Vad är diabetes mellitus?

  • Diabetes, eller Diabetes Mellitus som är den fullständiga benämningen, är en åkomma som innebär att det finns för mycket glukos (socker) i blodet. Glukos är kroppens viktigaste bränsle och förser den med den energi som kroppen behöver för att kunna fungera på ett tillfredsställande sätt dygnet runt.

Vad är vanliga symtom på diabetes typ 2?

  • Vanliga symtom är bland annat trötthet och att du behöver kissa oftare. Symtomen kommer ofta långsamt och kan ibland vara svåra att märka. Du kan göra mycket själv för att sänka blodsockervärdet, men ibland behövs läkemedel. Diabetes typ Vårdguiden. Till sidans huvudinnehåll.

Hur många dör av typ 2-diabetes?

  • Det finns en rad faktorer som spelar in och arvsanlag spelar en stor roll för risken att utveckla typ 2-diabetes. Andra faktorer som påverkar är övervikt, en inaktiv livsstil, stress och även hög ålder då risken för att utveckla typ 2-diabetes ökar ju äldre du blir. Hur många dör av diabetes?

Vad är skillnaden mellan Typ 1- och typ 2-diabetes?

  • Vad är skillnaden mellan typ 1- och typ 2-diabetes? Typ 1- och typ 2-diabetes är två helt olika sjukdomar som har högt blodsocker som gemensam nämnare. Vid typ 1-diabetes slutar kroppen att bilda insulin. Insulin kan bara ges i injektioner, så en person med typ 1-diabetes måste tillföra insulin från dag ett i sin sjukdom.

Relaterade inlägg: