Vem utser styrelsen i ett aktiebolag?

Innehållsförteckning

Vem utser styrelsen i ett aktiebolag?

Vem utser styrelsen i ett aktiebolag?

Verkställande direktör ( vd ) En verkställande direktör är den person som sköter den löpande förvaltningen i ett aktiebolag. ... Om det ska finnas en verkställande direktör i företaget är det vanligtvis styrelsen som bestämmer vem som ska vara verkställande direktör.

Vem har största ansvaret i ett aktiebolag?

Styrelsen. Styrelsens uppgifter regleras i aktiebolagslagen. Bestämmelserna inleds med den allmänna principen att styrelsen ansvarar för bolagets organisation och för förvaltningen av bolagets angelägenheter. Det betyder att styrelsen är ansvarig mot ägarna och övriga intressenter för allt som händer bolaget.

Vem utser revisor i aktiebolag?

Styrelsen är skyldig att ansöka om att Bolagsverket ska utse en revisor om en ny revisor inte utses av bolagsstämman eller av den som enligt bolagsordningen ska utse revisor i aktiebolaget. Andra personer, med eller utan koppling till aktiebolaget, kan också ansöka om det.

Hur ändrar man styrelsen i ett aktiebolag?

Ska du ändra styrelse, firmatecknare, verkställande direktör eller ordförande? Det anmäler du i vår e-tjänst på verksamt.se. Enkelt och snabbt! Den nya styrelsen måste följa reglerna för hur styrelsen ska vara sammansatt och reglerna om styrelsens bosättning .

Vem bär enligt aktiebolagslagen ansvaret för säkerheten i ett bolag?

I de fall som det finns fel i årsredovisningen, vilket kan vara en följd av en icke korrekt bokföring, aktualiseras frågan vem som ska bära ansvaret för den uppkomna skadan. Enligt ABL är det styrelsen som ansvarar för bokföringen och således är ansvarig för att bokföringen sköts på ett korrekt sätt.

Relaterade inlägg: