Vilka personer har kommunen det yttersta ansvaret för?

Innehållsförteckning

Vilka personer har kommunen det yttersta ansvaret för?

Vilka personer har kommunen det yttersta ansvaret för?

1 § SoL framgår att kommunen har det yttersta ansvaret för att de som vistas där får det stöd och den hjälp som de behöver. Det ansvaret lig- ger kvar hos kommunen även under en kris, i enlighet med ansvarsprincipen. På motsvarande sätt kvarstår kommunens ansvar att erbjuda en god kommunal hälso- och sjukvård.

Finns det några lagar som reglerar socialtjänstens uppdrag i kommunerna?

Lagen om särskilt stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) Om du tillhör lagens så kallade personkrets kan du ha rätt att få beviljat en eller flera av de insatser som lagen omfattar.

Vad är socialtjänstens ansvar?

Socialtjänsten i varje kommun ska verka för att barn och unga växer upp under trygga förhållanden. I arbetet med barn som far illa är de skyldiga att samverka med bland annat hälso- och sjukvården, skolan och polisen.

Vilket ansvar har socialtjänsten i din kommun för äldres och barns välbefinnande?

Kommunens socialtjänst har det yttersta ansvaret för att människor som bor eller vistas i kommunen får det stöd och den hjälp som de behöver. ... Socialtjänsten har också skyldighet att bedriva förebyggande och uppsökande verksamhet och på olika sätt främja förutsättningarna för goda levnadsförhållanden i kommunen.

Vilken lag styr socialtjänstens arbete?

Sjukvården och socialtjänsten och de som ger vård och stöd måste följa olika lagar och föreskrifter. och socialtjänsten ska följa Socialtjänstlagen, SoL. till vissa funktionshindrade, kallas också LSS.

Vad har kommunen för befogenheter?

Rätt att lämna olika former av bidrag, bistånd och stöd. 3 kap. Rätt att bedriva vissa typer av näringsverksamhet.

Vad menas med att Socialtjänstlagen?

I Socialtjänstlagen står att den som inte har möjlighet att försörja sig själv har rätt till bistånd av socialnämnden. Biståndet kallas försörjningsstöd. Försörjningsstödet ska ge den enskilde en skälig levnadsnivå.

Relaterade inlägg: