Hur komprimerar man gas?

Innehållsförteckning

Hur komprimerar man gas?

Hur komprimerar man gas?

Vid dynamisk komprimering sugs luft in mellan bladen på ett snabbt roterande kompressorhjul och accelereras till hög hastighet. Gasen släpps sedan ut via en diffusor, där rörelseenergin omvandlas till statiskt tryck. De flesta dynamiska kompressorer är turbokompressorer med axiellt eller radiellt flöde.

Hur mycket kan man komprimera luft?

För komprimering till 700 kPa i en modern industrikompressor är ett normalt specifikt effektbehov c:a 6,5 kW/m³/min. En höjning eller sänkning av trycket med 100 kPa medför en motsvarande höjning eller sänkning av effektbehovet med c:a 7 %.

Hur förändras trycket i en kompressor?

Från en kompressor med ett kontinuerligt flöde får man en kontinuerlig ström komprimerad gas. Den framställs genom att man har roterande delar som ökar gasens hastighet och kinetiska energi, vilken kan omvandlas till tryck. Denna typ används ofta i de kemiska och petrokemiska industrin till olika ändamål.

Kan man komprimera luft?

Till skillnad mot vätskor av olika slag, kan luft pressas ihop, det vill säga komprimeras. Det som händer då är att trycket i luften ökar och det är vad som händer i den kraftkälla som kallas kompressor.

Vad händer när gas värms upp?

När man värmer en gas ges gasmolekylerna en större rörelse energi. Detta medför att de kolliderar med en större kraft och därmed kan de utöva ett större tryck på omgivningen som medför att gasen expanderar. Gasen består av ett stort antal molekyler som rör sig slumpmässigt med olika hastighet och riktning.

Hur mycket expanderar luft?

När temperaturen höjs ökar medelavståndet mellan molekylerna om gasen tillåts expandera d.v.s. om det inte existerar ett motsvarande mottryck. Vid normaltryck kolliderar varje molekyl i medeltal 5 miljarder gånger per sekund.

Vad är komprimerad luft?

Tryckluft är vanlig luft som tryckts samman till en mindre volym med hjälp av en kompressor. Tryckluft består, precis som vanlig luft, till stor del av kväve, syre och vattenånga. När luft komprimeras genereras värme och luften får ett högre tryck.

Vad består en kompressor av?

En turbinmotor bygger på principen att en turbin driver en axial- eller radialkompressor som komprimerar och blåser luft genom förbränningsrummet, där den blandas med bränsle och antänds. Den varma expanderande gasen driver sedan turbinen. Kompressorn är också grundkomponenten i ett värmepumpssystem.

Relaterade inlägg: