Vad är en uppfinning vilka typer av patent finns det?

Innehållsförteckning

Vad är en uppfinning vilka typer av patent finns det?

Vad är en uppfinning vilka typer av patent finns det?

Av patentlagen framgår att en "uppfinning som kan tillgodogöras industriellt" kan leda till patent. Det finns ingen uppräkning av vad som anses vara uppfinningar i lagens mening. En bra utgångspunkt är att det ska handla om en "teknisk lösning på ett problem".

Vad säger patentlagen?

1 § Den som har gjort en uppfinning, som kan tillgodogöras industriellt, eller den till vilken uppfinnarens rätt har övergått kan, enligt 1-10 kap. denna lag, efter ansökan beviljas patent på uppfinningen i Sverige och därigenom få ensamrätt att yrkesmässigt utnyttja uppfinningen. ... Lag (2007:516).

Vad gör en patentbyrå?

En patentbyrå hjälper företag och enskilda i frågor gällande patent och även andra immaterialrättsliga frågor, som varumärkes–, design och upphovsrättsfrågor. ... Om en konkurrent utnyttjar företagets varumärke, snyltar på dess renommé eller stjäl en skyddad uppfinning kan patentbyrån hjälpa till.

Vad betyder patent ej i kraft?

Patent är en ensamrätt på grund av vilken du kan förbjuda andra att yrkesmässigt utnyttja din uppfinning. Med yrkesmässigt utnyttjande avses till exempel yrkesmässig tillverkning, försäljning, användning och import av en produkt. ... Ensamrätten gäller endast om patentet är i kraft.

Vem vänder sig till en patentbyrå?

7Vem vänder sig till en patentbyrå? Både företag och privatpersoner. De flesta som kommer till patentbyrån vet vilket typ av skydd de behöver.

Relaterade inlägg: