Vad innebär det att läkemedlet kan ge en toleransutveckling?

Innehållsförteckning

Vad innebär det att läkemedlet kan ge en toleransutveckling?

Vad innebär det att läkemedlet kan ge en toleransutveckling?

Vad är toleransutveckling? När du tar vissa läkemedel kan det hända att din kropp vänjer sig vid läkemedlet. Du kan behöva allt större doser för att läkemedlet ska ge effekt (toleransutveckling). Då behöver du ta kontakt med din mottagning för att diskutera medicineringen.

Vad är Toleransökning?

Toleransökning – man behöver mer alkohol för samma (rus)effekt alternativt att den förväntade reaktionen blir betydligt mindre eller uteblir vid samma mängd.

Vilken läkemedelsgrupp är beroendeframkallande?

Exempel på beroendeframkallande läkemedel

  • Lugnande bensodiazepiner: Stesolid, Sobril, Xanor, Iktrovil.
  • Bensodiazepinliknande sömnmedel: Imovane, Stilnoct.
  • Morfin och morfinliknande smärtmediciner: Tradolan, Citodon, Oxonorm/Oxycontin, Fentanyl, Norspan.
  • Övriga: Lyrica.

Vilka får Stesolid?

Stesolid används vid ängslan, ångest och rastlöshet. Svårighet att somna orsakas ofta av oro och spänning, som gör det svårt att slappna av, varför Stesolid kan underlätta insomningen. Stesolid används också som lugnande medel inför operationer, undersökningar och provtagningar som kan vålla oro.

Vad menas med Korstolerans?

Korstolerans kan uppstå mellan två substanser, innebärande att om tolerans har utvecklats för en av dem, så kommer det gälla även den andra som inte tidigare tillförts. Korstolerans kommer sig av en för de aktuella substanserna gemensam verkningsmekanism och är en i detta sammanhang central företeelse.

Relaterade inlägg: