Vad är extrem fattigdom?

Innehållsförteckning

Vad är extrem fattigdom?

Vad är extrem fattigdom?

Världsbanken räknar människor som extremt fattiga om de har en inkomst under 1,90 US dollar om dagen per person, måttet tar hänsyn till prisnivån i varje land. ... 736 miljoner människor i extrem fattigdom. I Afrika söder om Sahara lever drygt 40 procent av befolkningen under fattigdomsgränsen.

Vad är Multidimensionell fattigdom?

Fattigdom omfattar fler dimensioner än den ekonomiska. Fattigdom innebär bland annat även brist på frihet, makt, inflytande, hälsa, utbildning och fysisk säkerhet. Man brukar tala om multidimensionell fattigdom. Särskilt utsatta är kvinnor och flickor.

Hur påverkas individen av fattigdom?

Fattigdom berövar människor friheten att bestämma över sina egna liv. De fattiga lever i ofrihet – i många situationer där deras livsbetingelser står på spel saknar de valmöjligheter. Fattigdomens kärna utgörs av brist på materiella tillgångar och brist på makt och valmöjligheter.

Finns det fattigdom i Sverige?

Knappt 2 procent av Sveriges befolkning lever i allvarlig materiell fattigdom. Andelen är större bland de som är ensamboende med barn samt personer som är utrikes födda. I båda grupperna är andelen 6 procent. ... I Sverige utgör boendekostnaderna en tung börda för hushållets ekonomi för ungefär 8 procent av befolkningen.

Relaterade inlägg: