Hur gör man en faroanalys?

Innehållsförteckning

Hur gör man en faroanalys?

Hur gör man en faroanalys?

I en faroanalys undersöker du vilka faror som kan uppstå i din verksamhet, kopplat till vilka råvaror du använder. Du undersöker också vad som kan ske i alla stegen i din verksamhet, såsom mottagning av varor, tillagning och servering.

Vilka kritiska kontrollpunkter finns på din arbetsplats?

En faroanalys grundar sig på principerna inom HACCP – Hazard Analysis & Critical Control Point. Riskerna brukar delas in i fyra olika grupper: mikrobiologiska, kemiska, fysikaliska och allergena faror. Till de mikrobiologiska farorna hör bakterier, virus, svampmögel och parasiter.

Vad är kritisk gräns?

Kritisk gräns: en gräns som skiljer det acceptabla från det oacceptabla. I dricksvattensammanhang bör man skilja på begreppen kritisk gräns och gränsvärde som det används i bilaga 2 till SLVFS 2001:30.

Vad är en kritisk styrpunkt CCP?

En kritisk styrpunkt (CCP) är ett steg i livsmedelshanteringen som måste vara under kontroll för att konsumenterna inte ska komma till skada av någon hälsofara i maten. ... Varmhållning av färdiglagad mat är en kritisk styrpunkt då bakterietillväxt kan ske om maten varm- hålls under 60°C.

Vad är varumottagning?

Mottagning i tillagnings- och mottagningskök Rutinen för mottagning kan gärna sitta anslagen där man är när man gör kontrollen. Vid varumottagning bör ni kontrollera att: rätt varor är levererade och stämmer med upphandling. ... Temperaturen i kylvarorna stämmer med kraven i förvaringsanvisningar och upphandling.

Vilka är de 10 viktigaste grundförutsättningar för egenkontrollprogram?

Grundförutsättningar

  • Personalens utbildning.
  • Personlig hygien.
  • Anläggningens lokaler, utrustning och underhåll.
  • Rengöring.
  • Skadedjursbekämpning.
  • Temperaturövervakning.
  • Vattenkvalitet.
  • Varumottagning.

Vilket av nedanstående är en kritisk styrpunkt CCP i butiken?

Varmhållning av färdiglagad mat är en kritisk styrpunkt då bakterietillväxt kan ske om maten varm- hålls under 60°C. Fastställ gränsvärden för att säkerställa att varje CCP är kontrollerad, t ex varmhållning sker i minst + 60°C.

Vad betyder piktogrammen?

Piktogram är ett system av bildliknande grafiska symboler tecknade i vitt mot svart bakgrund. Varje symbol står för ett ord eller begrepp.

Relaterade inlägg: