Vad är eurocentriskt perspektiv?

Innehållsförteckning

Vad är eurocentriskt perspektiv?

Vad är eurocentriskt perspektiv?

Eurocentrism hänvisar till en diskursiv tendens att tolka historia och kulturer av icke-europeiska och icke-västerländska samhällen ur ett europeiskt eller västerländskt perspektiv. Gemensamt för den eurocentriska tanken är: att ignorera eller undervärdera icke-västerländska samhällen som underlägsna Västvärlden.

Vad ingår i västvärlden?

Kulturell. Från en kulturell och sociologisk angreppspunkt definieras Västvärlden som alla kulturer med europeiskt ursprung, vilket skulle vara Europa, Israel, Syd- och Nordamerika, Australien och Nya Zeeland (och ibland även Filippinerna och Sydafrika).

Vilka problem kan uppstå med etnocentrism?

Etnocentrism innebär att man sätter den egna kulturen i centrum och betraktar och bedömer världen utifrån sin egen position och erfarenhet. ... Etnocentrism förklaras ofta som brist på kunskap och information. Ett problem med detta synsätt är dock att etnocentrism ses som något ofarligt och oskyldigt.

Vad står etnocentrism för?

Etnocentrism eller kulturchauvinism är ett uttryck formulerat av William Graham Sumner, innebär att egna etniska gruppen är alltings centrum och måttstock mot vad allt jämförs. Man betraktar världen utifrån sin egen plats, vilket betyder att andra kanske inte delar ens åsikt och dömer utifrån egna positioner.

Relaterade inlägg: