Varför Provjobba?

Innehållsförteckning

Varför Provjobba?

Varför Provjobba?

Att provjobba kan ibland vara ett alternativ innan du blir erbjuden permanent jobb. Då får både du och arbetsgivaren en chans att testa att allt känns rätt. Om arbetsgivaren däremot vill att du ska provjobba utan lön ska du säga nej. Du ska alltid få betalt för de timmar du jobbar.

Vad innebär det att provjobba är det lagligt?

Jobba aldrig utan lön Du ska aldrig provjobba utan lön. ... Det är således inte olagligt att låta någon jobba till mycket låg lön. Däremot är det ett brott mot kollektivavtalet om arbetsgivaren har tecknat ett kollektivavtal. Om man kommit överens om en lön så är arbetsgivaren givetvis skyldig att betala den.

Är det ok att en arbetsgivare ber dig att provjobba några dagar utan lön?

Enligt kollektivavtalet är det förmodligen ett brott att inte ge ut lön för den tid man arbetat som provanställd, även om ni har avtalat om annat. Arbetsgivaren gör sig då skyldig till ett kollektivavtalsbrott och blir skadeståndsskyldig enligt 54-55 §§ lag om medbestämmande i arbetslivet.

Finns det något som heter Provjobba?

Provanställning med lön Däremot finns en anställningsform som heter provanställning, där arbetsgivaren kan provanställa en person i högst sex månader. Är du provanställd ska du självklart ha betalt. Dessutom ska du och arbetsgivaren upprätta ett skriftligt anställningsbevis där det bland annat ska stå vad du har i lön.

Hur länge kan man Provjobba?

En provanställning är en lagstadgad anställningsform i LAS (6 §). Den får pågå i högst 6 månader och efter den här perioden ska arbetstagaren erbjudas en tillsvidareanställning om arbetstagaren vill fortsätta ha en som anställd, man kan alltså inte vara provanställd under en längre tid.

Får jobba gratis?

En del arbetsgivare försöker framförallt ungdomar, att "provjobba" gratis under en eller flera veckor och kallar detta felaktigt för provanställning. En grundregel är att du aldrig ska jobba gratis. Du ska ha lön även om du jobbar på prov.

Är det olagligt att provjobba?

Svensk lag reglerar inte gratis provjobb, vilket innebär att det egentligen inte är olagligt att provjobba gratis. Många företag utnyttjar därför detta.

Relaterade inlägg: