Vad är Radiolucent?

Innehållsförteckning

Vad är Radiolucent?

Vad är Radiolucent?

Karies orsakar demineralisation av emalj och dentin. Detta ses som ett ljusare område – radiolucent – då den demineraliserade biten av tanden (karies) inte absorberar lika många röntgenstrålar som den mineraliserade.

Vad innebär Ortoradiell?

Vad innebär begreppet ortoradiell? Bilden är tagen vinkelrät mot tankbågen, vilket ger friprojicerade approximalytor. Detta är grundläget för all bildtagning.

Vad är en Summationsbild?

Vad är en Summationsbild? Bilden tagen snett ovan ifrån vilket leder till att tänderna överlappar varandra på bilden.

Vad gör pulpan?

Pulpan är en lucker kärlrik bindväv. Genom apikala foramina står pulpan i direkt förbindelse med parodontalligamentet och dess blodkärl och nerver. I en ung tand har pulpan en stor mängd celler omgivna av vävnadsvätska och en mindre mängd kollagenfibrer. Ju äldre tanden blir desto mer fibrös blir pulpan.

Vad betyder vital tand?

Att tanden svarar sensibelt vid sensibilitetsundersökning kan vanligtvis tas som ett tecken på att pulpan är vital, d.v.s. har en fungerande cirkulation. Ett uteblivet svar på sensibilitetstest betyder dock inte nödvändigtvis att pulpan är nekrotisk.

Vad är Parallellteknik?

Inom matematiken benämns en sådan linje som delar en vinkel på mitten för en bisektris. I den resulterande bilden kommer tandens längd att avbildas isometriskt.

Varför skall man eftersträva Parallellteknik vid Periapikal bildtagning?

Varför eftersträvar man parallellteknik vid (periapikal) intraoral bildtagning? *För att minska risken för inprojicering av störande anatomiska strukturer.

Varför får man Pulpit?

Pulpit brukar oftast orsakas av karies (hål i tänderna) som inte upptäcks eller behandlas. När du får ett kariesangrepp som inte behandlas sprider det sig hela vägen ned till nerverna och orsakar en infektion, vilket sedan leder till pulpit. Därför är den främsta riskfaktorn bristfällig tandhygien och tandvård.

Vad finns i en frisk pulpa?

Tandpulpan är mjukvävnaden inuti en tand. I denna återfinns i friskt tillstånd blodkärl, nerver, lymfkärl, fibrös bindväv och vid pulpans yttre begränsning mot dentinet, odontoblaster (dentinbildande celler).

Relaterade inlägg: