Varför har kungen immunitet?

Innehållsförteckning

Varför har kungen immunitet?

Varför har kungen immunitet?

Statschefen, dvs vår nuvarande kung, har enligt 5 kap. 8 § regeringsformen (RF) så kallad straffrättslig immunitet. Det innebär att kungen inte kan åtalas för något brott i domstol. ... Om kungen rent hypotetiskt skulle mörda en annan person skulle han alltså ha straffrättslig immunitet och inte kunna åtalas för brottet.

Kan kungen ställas inför rätta?

Kungen har åtalsimmunitet gäller straffrättsligt, dock inte civilrättsligt. Det innebär att han kan inte åtalas för exempelvis fortkörning eller mord. Däremot kan man exempelvis föra talan om skadestånd vid avtalsbrott (5 kap. 8 § regeringsformen & prop.

Kan statsministern dömas för brott?

En person med åtalsimmunitet kan inte ställas till svars för något brott vederbörande begått. ... I Sverige har kungen eller den regerande drottningen och en tillfällig ersättare för denne (riksföreståndaren) åtalsimmunitet. Det sagda framgår av 5 kap. 8 § regeringsformen (1974:152).

Kan drottningen bli dömd?

Kungen kan aldrig åtalas, och därmed heller inte dömas. Men det är bara kungen själv som åtnjuter immuniteten. Drottning Silvia och kungabarnen kan ställas inför rätta om de skulle begå något brott.

Kan kungen straffas för mord?

Kungen kan inte åtalas för sina gärningar. Detta regleras i 5 kap. 8 § regeringsformen. Den straffrättsliga immuniteten omfattar alla gärningar, både sådana som utförs i tjänsten och sådana som är av rent privat natur.

Kan kungen benåda?

Gällande benådning Endast regeringen har möjlighet att genom nåd befria någon från en brottspåföljd eller mildra påföljden, (12 kap. 9 § regeringsformen). Nåd är till för undantagssituationer, och det är regeringens sak att avgöra i varje enskilt fall om nåd ska beviljas eller inte.

Relaterade inlägg: