Vad är de vanligaste orsakerna till allergi?

Innehållsförteckning

Vad är de vanligaste orsakerna till allergi?

Vad är de vanligaste orsakerna till allergi?

Allergi beror på att kroppens immunförsvar överreagerar när det kommer i kontakt med ämnen som egentligen inte är farliga, till exempel hudavlagringar från katt eller pollenkorn som virvlar omkring i luften.

Vad innebär det att vara allergisk eller överkänslig?

Överkänslighet, hypersensitivitet, är ett tillstånd med objektivt reproducerbara symtom efter stimuli som normalt tolereras. Allergi är en överkänslighetsreaktion som är utlöst av specifika immunologiska reaktioner.

Hur känns allergi mot hund?

Pälsdjursallergi ger ofta besvär som röda, kliande ögon, nästäppa, upprepade nysningar och rinnsnuva. Vid pälsdjursallergi så reagerar du på allergiframkallande ämnen som fastnar i slemhinnorna i ögonen, näsan eller lungorna. Ämnena kommer oftast från djurens saliv, urin eller talgkörtlar, men även päls.

Hur funkar pollenallergi?

Pollenallergi ger besvär som röda och kliande ögon, nästäppa, upprepade nysningar och rinnsnuva. Hur svåra besvär du får beror på hur känslig du är och hur mycket och vilka typer av pollen som finns i luften. Pollenhalterna i luften varierar från dag till dag, men även mellan olika år.

Varför blir man Pollenallergisk?

Varför blir jag allergisk? Risken att få pollenallergi ökar om du har flera genetiska släktingar som har eller har haft allergi. Man kan även få pollenallergi utan att allergiska besvär finns eller har funnits hos någon genetisk släkting.

Vad gör man åt allergi?

Receptfria läkemedel mot allergi Den första medicinen man brukar prova om allergin är lindrig och tillfällig är antihistamintabletter. Antihistamin blockerar den allergiska reaktionen i kroppen och används för att behandla allergi mot bland annat pollen, pälsdjur, kvalster, kyla, mögel och vissa födoämnen.

Vad händer om man är allergisk mot choklad?

I vissa livsmedel, exempelvis ost, choklad, starksprit, rött vin, öl och vissa kött- och fiskprodukter, finns en typ av ämnen som kallas biogena aminer dit bland annat histamin räknas. Dessa ämnen kan utlösa besvär hos känsliga personer men även svåra symtom som andningsbesvär. De kan även ge migrän.

Relaterade inlägg: