Hur många skogsägare är certifierade?

Innehållsförteckning

Hur många skogsägare är certifierade?

Hur många skogsägare är certifierade?

PEFC (Programme for the Endorsement of Forest Certification schemes) PEFC är ett certifieringssystem med medlemmar i 49 länder (2019). I Sverige är 15,9 miljoner hektar anslutna, fördelade på mer än 47 000 skogsägare (2019). PEFC-certifieringen innefattar också certifiering av 3400 entreprenörer (2019).

Vilka värden ska prioriteras i första hand vid avsättning inom en certifierad Skogsägares skogsinnehav?

3.8.2 Större skogsägare (skogsinnehav ≥ 5 000 ha produktiv skogsmark) ska begränsa användning av främmande trädarter så att den totala arealen bestånd som domineras av främmande trädarter högst uppgår till 20 % av den produktiva skogsmarksarealen.

Hur blir man FSC certifierad?

Den skogsägare som vill bli FSC-certifierad ska anpassa skogsbruket till reglerna i FSC:s skogsbruksstandard och kontakta en FSC-godkänd certifierare för kontroll och godkännande. Ett FSC-certifierat skogsbruk ska långsiktigt ge ekonomisk avkastning och samtidigt ta hänsyn till miljövärden och sociala förhållanden.

Vad innebär en skogscertifiering för markägaren?

Skogscertifiering är ett frivilligt åtagande som du som skogsägare kan ta för ett ansvarsfullt och uthålligt skogsbruk. Efterfrågan på certifierade produkter från skogen ökar. Skogscertifiering innebär att du som skogsägare åtar dig att anpassa skogsbruket efter särskilda regler.

Hur stor areal får skogsägare i södra Sverige avverka på sin fastighet?

Bestånd vars virkesförråd till minst hälften består av björk, asp eller al får avverkas vid 35 år. På brukningsenheter större än 50 hektar måste den skog som kan föryngringsavverkas ransoneras. På brukningsenheter med upp till 100 hektar får arealen kalmark och skog yngre än 20 år vara högst 50 hektar.

Varför ska man certifiera sin skog?

Genom att du certifierar din skogsfastighet kan du visa att du ställer upp på de krav som ställs. Detta stärker avsättningsmöjligheterna för skogsprodukter. Skogscertifiering kan bidra till att trä och papper blir starkare i konkurrensen med andra material och att marknadsandelarna för skogsprodukter ökar.

Relaterade inlägg: