Vilka kan vara verklig huvudman?

Innehållsförteckning

Vilka kan vara verklig huvudman?

Vilka kan vara verklig huvudman?

En verklig huvudman är den eller de personer som ytterst äger eller kontrollerar aktiebolaget. En verklig huvudman kan också vara den eller de personer som tjänar på att någon annan agerar åt dem.

Vad händer om man inte har verklig huvudman?

Vad händer om man inte anmäler? – Om man inte anmäler i tid kan Bolagsverket förelägga ditt företag att anmäla verklig huvudman. Skickar du inte in korrekta uppgifter då kan ditt företag få vite, en sorts böter för att inte ha lämnat uppgifterna.

Hur tar man reda på vem som äger ett företag?

En aktiebok är en förteckning som visar vem som äger aktier i företaget. Enligt aktiebolagslagen (ABL) måste alla aktiebolag ha en aktiebok. Den första versionen av aktieboken ska upprättas samtidigt som företaget grundas.

Varför ska man registrera sitt företag hos Bolagsverket?

Det kan vara nödvändigt att registrera företaget om du exempelvis deltar i offentliga upphandlingar eller om företaget behöver tillstånd att driva en viss verksamhet.

Vad är förvaltningsrättslig term för huvudman?

  • Huvudman är förvaltningsrättslig term för den statliga myndighet, kommunala förvaltning, eller annan likartad organisation som har ansvaret för viss verksamhet.

Vad är huvudman i civilrättslig mening?

  • I civilrättslig mening är huvudman en term för fullmaktsgivare, klient eller uppdragsgivare, exempelvis en person som har god man, står under förvaltarskap eller som har anlitat ett juridiskt ombud i vilket rättsligt ärende som helst.

Hur ska man anmäla verklig huvudman till Bolagsverket?

  • Alla aktiebolag ska anmäla verklig huvudman till Bolagsverket. Nyregistrerade måste anmäla inom fyra veckor. En verklig huvudman är den eller de personer som ytterst äger eller kontrollerar aktiebolaget. En verklig huvudman kan också vara den eller de personer som tjänar på att någon annan agerar åt dem.

Relaterade inlägg: