Hur många lever med skyddad identitet?

Innehållsförteckning

Hur många lever med skyddad identitet?

Hur många lever med skyddad identitet?

Allt fler svenskar lever med skyddad identitet. Antalet har ökat med hela 165 procent sedan 1993 då Skatteverket började föra statistik. Förra året var siffran uppe i 14 390 personer som lever med skyddade personuppgifter; cirka 60 procent var flickor eller kvinnor.

Vem kan ha skyddad identitet?

Skyddad identitet kan behövas om du eller någon i din familj är utsatt för ett allvarligt hot. Du kan till exempel behöva skyddad identitet om du är hotad av någon i familjen eller släkten, av en partner, av ett kriminellt gäng eller av någon du vittnat mot i en rättegång.

Hur många kvinnor lever med skyddad identitet i Sverige?

Sammanlagt handlar det om drygt 13 000 kvinnor som lever med skyddad folkbokföring eller sekretessmarkering i Sverige 2021, enligt statistik från Skatteverket.

Hur många män lever med skyddad identitet i Sverige?

Idag lever 23 938 personer med skyddade personuppgifter i Sverige. Det är en rejäl ökning sedan 2011, då samma siffra var 12 049.

Varför får man sekretessmarkering?

En sekretessmarkering gör det svårare för andra att ta del av dina personuppgifter i folkbokföringsregistret. Sekretessmarkering innebär att Skatteverket för in en markering vid dina personuppgifter i folkbokföringsregistret. Den anger att ingen får lämna ut uppgifterna utan tillstånd och säkerhetskontroll.

Kan man ta bort skyddad identitet?

Du som har skyddad folkbokföring och inte längre behöver det kan begära om borttag av skyddad folkbokföring. För att Skatteverket ska kunna ta bort din skyddade folkbokföring behöver vi vara säkra på att begäran kommer från rätt person. Därför behöver du ange din nuvarande adress.

Relaterade inlägg: