Vilket landskap är kungen hertig över?

Innehållsförteckning

Vilket landskap är kungen hertig över?

Vilket landskap är kungen hertig över?

Jämtland är ett landskap i södra Norrlands inland som gränsar till Norge. Jämtland är med sina 34 009 km² Sveriges näst största landskap efter Lappland och har drygt 115 000 invånare. Största tätorten i Jämtland är Östersund. Kung Carl XVI Gustaf är hertig av Jämtland.

Vem är hertig av Sörmland?

Prins Alexander är hertig av Södermanland. Även Prins Carl Oskar (1852–1854) och Prins Wilhelm (1884–1965) har innehaft titeln hertig av Södermanland.

Vilket hertigdöme har kungen?

Kungen är Jämtlands allra första hertig så det måste kännas roligt! Drottning Silvia är inte hertiginna över något landskap och det beror på att Carl Gustaf redan var kung när de gifte sig. Eftersom Victoria var kronprinsessa och Carl Philip prins, fick deras respektive även titeln hertig och hertiginna.

Var hertig av Närke?

Närke är ett landskap i Svealands inland. Närke har knappt 210 000 invånare på en yta av 4 126 km² och är ett av Sveriges minsta landskap. Största tätorten i Närke är Örebro. Prins Eugen (1865–1947) har innehaft titeln hertig av Närke.

Vem är hertig av Västmanland?

Erik Gustaf Ludvig Albert, föddes som prins av Sverige och Norge samt hertig av Västmanland på Stockholms slott i april 1889. Han var yngste son till Gustaf (V) och Viktoria av Baden.

Vem är hertig över Skåne?

Prins Oscar är hertig av Skåne.

Vem var kung före vår kung?

Carl Gustaf Folke Hubertus, Sveriges Konung, Hertig av Jämtland, tillträdde tronen, 27 år gammal, den 15 september 1973 efter sin farfar, kung Gustaf VI Adolf. Kungens valspråk lyder: ”För Sverige – I tiden”. Kungen föddes den .

Relaterade inlägg: