Hur lång tid tar en prostataoperation?

Innehållsförteckning

Hur lång tid tar en prostataoperation?

Hur lång tid tar en prostataoperation?

När prostatan är bortplockad skarvas urinblåsan ihop och sys fast med urinröret igen. Operationen tar cirka två timmar och efter operationen brukar patienten kunna åka hem nästföljande dag.

Kan man få stånd efter prostataoperation?

I samband med operationen skadas nervtrådarna alltid mer eller mindre. Nervfunktionen återhämtar sig mycket långsamt och det innebär att erektionsförmågan kan förbättras under flera år efter operationen. Ofta är dock skadorna för stora för att de ska kunna läka. I så fall kommer erektionen inte tillbaka.

Hur mycket kostar en prostataoperation?

Kostnaden för detta uppgår i dagsläget (2016) till i storleksord- ningen 45 000 kronor. En »second opinion« kostar runt 4 000 kronor. specialistklinik för diagnostik och behandling av patienter med prostatacancer.

Vad är orsaken till förstorad prostata?

Prostataförstoring innebär att prostatakörteln växer. Orsaken till detta är okänd men problemet ökar med åldern och manliga könshormoner tros påverka. Godartad ökning av mängden prostatavävnad kallas på fackspråk för benign prostatahyperplasi och förkortas BPH, och leder med tiden till att prostatakörteln förstoras.

Vad är prostatacancer?

  • Prostatan är en körtel runt urinröret, mellan penisen och urinblåsan. Den hjälper spermierna att ta sig fram. När du blir äldre kan prostatan växa och trycka mot urinröret så att du får svårare att kissa. Det ökar inte risken för prostatacancer.

Hur behandlas prostatan med värme?

  • Prostatan kan behandlas med värme mot vissa delar så att de förstörs. Då blir prostatan mindre så att det blir det lättare att kissa. Värmebehandlingen ges med tunna instrument som förs genom urinröret till prostatan. Värmen kan skapas med olika tekniker, till exempel: mikrovågor; laser; vattenånga.

Kan förstorad prostata bli aktuellt?

  • Operation vid förstorad prostata kan bli aktuellt när patienten exempelvis inte kan kissa utan har kateter eller använder självtappning, vid trängningar med läckage, eller om läkemedel helt enkelt inte haft tillräcklig effekt. Uppdaterad den: 2017-06-19 Författare: Anders Spångberg, medicine doktor och överläkare, Linköping.

Hur gör man en operation för prostatacancer?

  • En operation för prostatacancer görs vanligen med robotassisterad titthålsteknik , då man för in instrumenten via sex små snitt på buken. Operationen kan också, med lika gott slutresultat, utföras "öppet", genom ett snitt nedanför naveln. Omkring en fjärdedel av de som opereras för prostatacancer får återfall.

Relaterade inlägg: