Vad menas med att vi bör äta en varierad och allsidig kost?

Innehållsförteckning

Vad menas med att vi bör äta en varierad och allsidig kost?

Vad menas med att vi bör äta en varierad och allsidig kost?

Genom att äta varierat får vi lättare i oss alla närings- ämnen kroppen behöver, samtidigt som det minskar risken att få i sig för mycket av oönskade ämnen som kan finnas i maten. Dåliga matvanor hör till de faktorer som ökar risken allra mest för hjärt- och kärl- sjukdomar, typ 2-diabetes och vissa cancerformer.

Vad kan det innebära att äta allsidigt och varierat?

Genom att äta allsidigt och varierat får du en bra balans i kosten. Kött ger dig många viktiga näringsämnen. Kött innehåller högvärdigt protein, järn, andra mineraler och vitaminer.

Varför är det viktigt att äta en det vi kallar för allsidig kost?

Maten och drickan ger oss den energi som vi har behov utav för att utföra våra dagliga sysslor. En hälsosam och varierad kost bör ge oss den rätta mängden energi, kalorier och proteiner, från olika livsmedel för att upprätthålla en bra energibalans.

Vad innehåller en varierad måltid?

En dryg tredjedel består av näringsrika grönsaker, rotfrukter och frukt. Den resterande delen, ungefär en fjärdedel av tallriken, innehåller proteinrika livsmedel som kött, fisk, kyckling, skaldjur, ägg eller vegetariska alternativ som bönor eller linser.

Vad händer om man inte äter allsidigt?

Det viktiga är att du äter allsidigt och varierat och inte hoppar över måltider. Du behöver inte äta just bönor eller kött för få i dig proteiner. Protein är viktigt för kroppen och om du får brist på protein så växer du sämre.

Vilka 4 komponenter består en måltid av?

Om man äter olika färggranna frukter och grönsaker och en blandning av kolhydrater och proteiner, får kroppen alla näringsämnen som behövs för att hålla den hälsosam. Balanserad kost ska bestå av 3 nyckelkomponenter: grönsaker, stärkelserika kolhydrater och proteiner.

Vad ska en balanserad lunch eller middag innehålla?

Med denna 3-delade formel för en balanserad måltid kan du inte göra fel! Det är enkelt att piffa upp måltiden med nyttiga tillbehör som till exempel: mejeriprodukter eller mjölkfria alternativ, som en god lättcrèmefraiche-sås eller lite riven ost. lite nötter och frön som gör maten knaprig, smakrik och näringsrik.

Relaterade inlägg: