Vad innebär kollektivavtal för den anställde?

Innehållsförteckning

Vad innebär kollektivavtal för den anställde?

Vad innebär kollektivavtal för den anställde?

Kollektivavtal är ett avtal mellan Kommunal (eller ett annat fackförbund) och en arbetsgivare. Avtalet styr löner och övriga anställningsvillkor för dig som arbetstagare. Kollektivavtalet styr vad som gäller på arbetsplatsen.

Hur ingår man ett kollektivavtal?

Du blir bunden genom ditt medlemskap Du som arbetsgivare blir bunden av kollektivavtal genom att bli medlem i en arbetsgivarorganisation eller genom att teckna ett så kallat hängavtal. En del arbetsgivarorganisationer fungerar även som branschorganisationer.

Hur fungerar kollektivavtal för arbetstagare och arbetsgivare?

Ett kollektivavtal innebär en extra trygghet för arbetstagaren eftersom arbetsgivaren aldrig kan erbjuda sämre villkor än vad som står i kollektivavtalet. Det betyder att arbetstagaren i princip bara behöver komma överens med sin arbetsgivare om lön, som även den har en minimigräns.

Vad ingår i Unionens kollektivavtal?

Ett kollektivavtal på arbetsplatsen innebär att du i princip bara behöver komma överens med arbetsgivaren om vad du ska ha i lön när du tackar ja till en anställning. Allting annat, som betald föräldraledighet, semester, tjänstepension, rätt till löneförhöjning och mycket mer är redan klart.

Relaterade inlägg: