Vilka drabbas av MRSA?

Innehållsförteckning

Vilka drabbas av MRSA?

Vilka drabbas av MRSA?

Risken för bärarskap av MRSA på huden är störst om den är skadad till exempel av eksem eller småsår. Bärarskap är också vanligare hos sjukvårdspersonal, injektionsmissbrukare, personer med diabetes och dialyspatienter. MRSA började spridas i Sverige på 1990-talet inom och mellan olika vårdinrättningar.

Kan man bli av med MRSA?

Det är normalt att man med tiden byter ut sina stafylokocker och det gäller även för MRSA. Det innebär att MRSA kan försvinna av sig själv. De flesta har stafylokocker utan att märka av dem men ibland kan de orsaka infektioner såsom sårinfektioner, bölder, impetigo/svinkoppor och i sällsynta fall sepsis.

Hur blir man smittad av sjukhussjuka?

Precis som med andra hudbakterier kan MRSA överföras genom direkt kontakt mellan personer. Bakterierna kan också fastna på olika ytor och föras vidare om någon sedan tar på den ytan. En person som bara är bärare av MRSA smittar sällan andra.

Hur ska man skydda sig mot MRSA?

Hur kan man undvika spridning av MRSA inom vården? Vårdpersonal ska bära skyddande kläder och desinfektera (sprittvätta) händerna före och efter kroppskontakt med alla patienter/ boende. I vissa situationer ska de använda handskar. Som en extra säkerhetsåtgärd ska den smittade ha ett eget vårdrum.

Vad händer om man får MRSA?

MRSA kan ibland komma in i kroppen och orsaka allvarliga infektioner, men det är ovanligt. Det kan till exempel vara infektioner i en led eller i skelettet. Ett annat exempel är sepsis, som också kallas för blodförgiftning. MRSA orsakar inte fler eller allvarligare infektioner än vanliga gula stafylokocker.

Relaterade inlägg: