Vad är detaljplanens genomförandetid?

Innehållsförteckning

Vad är detaljplanens genomförandetid?

Vad är detaljplanens genomförandetid?

En detaljplan får alltid en genomförandetid som kan variera mellan fem och femton år. Bestämmandet av tiden ska ske så att det finns rimliga möjligheter att genomföra planen under angiven tid. Efter genomförandetiden fortsätter planen att gälla till det att kommunen väljer att upphäva eller ändra detaljplanen.

Vilket eller vilka dokument är rättsligt bindande i en detaljplan?

Plankarta. På plankartan anges vad all mark ska användas till inom det område detaljplanen omfattar. De planbestämmelser som gäller redovisas på plankartan. Plankartan är den juridiskt bindande handlingen.

Varför behövs en detaljplan?

Detaljplan krävs för en ny sammanhållen bebyggelse med bygglovspliktiga byggnadsverk, om det behövs med hänsyn till bebyggelsens karaktär, omfattning eller inverkan på omgivningen, till behovet av samordning eller till förhållandena i övrigt.

Vad styr hur stor en detaljplan får vara rent geografiskt?

En detaljplan bestämmer hur mark och vatten ska användas inom ett visst område. I detaljplanen ska det gå att se vad som är allmänna platser, kvartersmark och vattenområden. Allmänna platser är oftast gator, torg och parker. Detaljplanen reglerar hur de allmänna platserna ska användas och utformas.

Vad anges i en detaljplan?

Detaljplanen består av en plankarta med bestämmelser, en planbeskrivning som redovisar planens syfte, vilka förändringar som planeras och vilka konsekvenser dessa får för bland annat miljön. Planhandlingarna ska också tala om hur genomförandet av detaljplanen är tänkt att gå till.

Relaterade inlägg: