Vem får dina pensionspengar om jag dör?

Innehållsförteckning

Vem får dina pensionspengar om jag dör?

Vem får dina pensionspengar om jag dör?

Om du är sambo eller gift kan din partner ärva din tjänstepension om du avlider. Om du har ett återbetalningsskydd ärver dina anhöriga de pengar du hunnit tjäna in. Vanligast är att du aktivt måste välja återbetalningsskydd till din tjänstepension. Om du är osäker på hur det går till ska du fråga din arbetsgivare.

Hur mycket gör efterlevandeskydd?

Det kostar inget att ha återbetalningsskydd, men om du inte väljer det kan tjänstepensionen bli 10–20 procent högre. Det beror på att man får delar av arvsvinster från sparare i samma åldersgrupp som har avlidit och inte haft återbetalningsskydd.

Vad är pensionskapital?

Pensionskapital. Pengarna som arbetsgivaren har betalat in till din tjänstepension är ditt pensionskapital. När du går i pension används pensionskapitalet till att betala ut din pension varje månad.

Vad är garanterat efterlevandeskydd och familjepension?

  • Ett garanterat efterlevandeskydd/en familjepension ger en trygghet i form av ett förutbestämt belopp, som betalas ut till dina anhöriga, oavsett hur mycket du har hunnit spara i din pensionsförsäkring. Ett alternativ till ett garanterat efterlevandeskydd/en familjepension kan vara en livförsäkring.

Varför lägger du till efterlevandeskydd?

  • Om du lägger till efterlevandeskydd omvandlas din premiepension till en försäkring som gäller för två personer och beräknas utifrån både din och din makes/sambos ålder. Det innebär att utbetalningarna från din premiepension bli lägre eftersom: pengarna på ditt pensionskonto också ska räcka till din make/sambo om du dör före honom eller henne.

Vad är efterlevandeskyddet för tjänstepensionen?

  • Efterlevandeskyddet gör att din premiepension blir lägre. Återbetalningsskydd – tjänstepension. Till skillnad från den allmänna pensionen kan du för tjänstepensionen när som helst medan du arbetar, lägga till eller ta bort återbetalningsskydd.

Relaterade inlägg: