Vad innebär det källkritiska begreppet Andrahandskälla?

Innehållsförteckning

Vad innebär det källkritiska begreppet Andrahandskälla?

Vad innebär det källkritiska begreppet Andrahandskälla?

Förstahands- eller andrahandskällor Källan är alltså ett föremål, en person eller annan ögonvittnesskildring som upplevt och tagit del av historien på plats. Andrahandskällor är till skillnad från förstahandskällor alltid beroende av en eller flera förstahandskällor.

Vad menar man med tendens?

I nästan alla källor finns det en tendens. Med det menas att det finns en lite dold avsikt att lyfta fram till exempel en viss ideologi, religion, person, musikstil eller fotbollslag.

Vad bör man tänka på när man läser en källa?

Jämför gärna med vad andra källor säger i ämnet, men kom ihåg att källor kan vara beroende av varandra....Vilket budskap har källan?

  1. Finns något syfte med publiceringen?
  2. Är informationen trovärdig?
  3. Stämmer det med vad du redan vet?
  4. Hittar du något budskap?
  5. Finns dolda budskap?
  6. Går fakta att kontrollera?
  7. Saknas uppgifter?

Vad menas med en kvarleva ge några exempel på kvarlevor?

Vad menas med en kvarleva? Ge några exempel på kvarlevor. Något som finns kvar från förr i tiden. Ofta ett föremål som böcker, texter, lik delar/aska och vapen.

Vad menar man med begreppet narrativ smitta?

vad menas med narrativ smitta? när en källa ändras efter påverkan, från typ medier. händer ofta i polisutredningar, om ett vittne får se eller höra något om fallet kan dennes bild förändras. ... berättande källor är berättelser om vad som hänt, kvarlevor är spår eller lämningar efter händelser.

Vad är historiskt källmaterial?

I de historiska arkiven finns spåren kvar efter människorna som fanns här före oss. Genom att ta del av arkivkällorna kan vi bland annat möta personer som vi inte finner i historieböckerna. En primärkälla, eller primär källa, är ett begrepp som syftar på ursprungligt källmaterial. ...

Vad är skillnaden mellan Äkthetskriteriet och Tendenskriteriet?

Det som kan vara problematiskt är när det kommer till äkthetskriteriet. Detta eftersom det kan vara en förfalskning, vilket innebär att källan dessutom grundat sig i tendenskriteriet, eftersom syftet med en förfalskning vanligtvis är ekonomiska, politiska eller för att underhålla.

Relaterade inlägg: