Vad innebär det att åldras?

Innehållsförteckning

Vad innebär det att åldras?

Vad innebär det att åldras?

åldrande, senescens, att en organism eller konstruktion gradvis bryts ned och blir allt ömtåligare tills den inte längre fungerar. Allt som bildats genom energikrävande processer åldras.

Vad är viktigt att ta hänsyn till kulturellt och mångkulturellt perspektiv utifrån en åldrande persons behov?

Psykisk ohälsa är inte en naturlig del av åldrandet, utan det går att förebygga. Social gemenskap och stöd, fysisk aktivitet, goda matvanor och meningsfullhet i vardagen är viktiga faktorer för ett hälsosamt åldrande och kan förebygga psykisk ohälsa.

Vilken är skillnad i åldrandet vid kognitiv funktionsnedsättning jämfört med det normala åldrandet?

Skillnader i sjuklighet och livslängd Det är framför allt gruppen med personer med svåra intellektuella funktionsnedsättningar som har lägre medellivslängd (omkring 60 år). Hos en del startar åldrandet tidigare än normalt, det gäller främst personer med Downs syndrom.

Hur kan våra kulturella olikheter påverka den vård och omsorg vi ger?

Kommunikationsproblem på grund av språkliga och kulturella skillnader kan leda till osäkerhet att sjukdomshistorian uppfattats korrekt, att tolkningen förenklas och att fler återbesök och undersökningar görs.

På vilket sätt är åldrandet annorlunda för personer med utvecklingsstörning?

Personer med autism kan påverkas på olika sätt av åldrandet. Hos vissa begränsas den kommunikativa förmågan ytterligare upp i åren. För andra blir det tvärtom lite lättare att kommunicera och samspela.

Vilka problem kan det innebära att åldras med en funktionsnedsättning?

Idag lever många med en neurologisk funktionsnedsättning betydligt längre än vad som tidigare var vanligt. Samtidigt finns en ökad risk att drabbas av olika åldersrelaterade sjukdomar som hjärt-kärlsjukdom, bland annat genom för mycket stillasittande.

Relaterade inlägg: