Vad är ditt ansvar som undersköterska när du får en delegering?

Innehållsförteckning

Vad är ditt ansvar som undersköterska när du får en delegering?

Vad är ditt ansvar som undersköterska när du får en delegering?

Den som delegerat en uppgift ska bevaka att den arbetsuppgift som han eller hon delegerat utförs på ett sätt som är förenligt med en god och säker vård. Ett delegeringsbeslut ska omprövas när det behövs och ska omedelbart återkallas om beslutet inte längre är förenligt med en god och säker vård.

När du har delegering att ge läkemedel räknas du som hälso och sjukvårdspersonal?

Den som tar emot en delegering Den som åtar sig en delegerad arbetsuppgift räknas som hälso- och sjukvårdspersonal och ansvarar för att arbetsuppgiften utförs på ett korrekt sätt.

Vilket ansvar innebär delegering?

Att delegera är att överlåta befogenhet, alltså vad någon får göra. Hälso- och sjukvårdens regelverk ställer främst krav på hur arbetsuppgifter ska utföras, inte vem som får utföra dem. Delegering behövs därför oftast inte för att fördela arbetsuppgifter.

Vilket ansvar har den som delegerar?

Vad kan delegeras? För att det inom inom hälso- och sjukvården ska vara fråga om delegering måste överlåtelsen gälla medicinska arbetsuppgifter - det vill säga undersökning, diagnostik, vård, behandling och förebyggande vård som har ett direkt eller indirekt samband med patientarbete.

Vad innebär att ge läkemedel på delegering?

Delegering innebär överlåtelse av en medicinsk arbetsuppgift från någon som är formellt och reellt kompetent till någon som saknar formell men har reell kompetens för uppgiften. Den arbetsuppgift som ska delegeras måste vara klart definierad och inte förbehållen någon speciell yrkeskategori.

Vilka får ge delegering?

Vem får utföra uppgiften? Läkare, tandläkare och sjuksköterskor får delegera arbetsuppgifterna att iordningställa, administrera och överlämna läkemedel till annan personal. Delegering får inte göras i ambulanssjukvård. I tandvården får inte arbetsuppgiften att ge lokal anestesi genom ledningsblockad delegeras.

Relaterade inlägg: