Varför är samiska ett minoritetsspråk i Sverige?

Innehållsförteckning

Varför är samiska ett minoritetsspråk i Sverige?

Varför är samiska ett minoritetsspråk i Sverige?

Alla samiska språk är hotade språk enligt Unescos nio kriterier. Minoritetsspråken har varit marginaliserade under stora delar av 1900-talet och svenskan har tagit över. Att vända språkbytesprocessen kräver stora insatser av både staten och individen.

Vad är en minoritetsgrupp?

  • Minoritet. Minoritet betyder del eller mindretal. En minoritetsgrupp är en social grupp som har färre medlemmar i förhållande till en konkurrerande grupp ( majoriteten ). I demokratiska samhällsskick har politiska minoriteter rätt att representeras av partier i landets parlament.

Vad är en nationell minoritet?

  • Nationell minoritet eller minoritetsfolk kallas de etniska minoriteter som har en långvarig språk- och kulturgemenskap innanför den nationella gemenskapen, vanligen längre än hundra år (eller fyra generationer).

Vad är de nationella minoritetsspråken?

  • De nationella minoritetsspråken är alla varieteter av samiska, finska, meänkieli, och några varieteter av romani chib och jiddisch. Fler språk fyller kriterierna Det finns två villkor för att ett språk ska få ställning som minoritetsspråk. Det får inte vara en dialekt utan det ska vara ett eget språk.

Vad är ett minoritetsspråk?

  • Ett minoritetsspråk är i allmänhet något som talas av en minoritetsgrupp i ett land och som talas i informella sammanhang. Det inkluderar alla invandrarspråk och även teckenspråk. Den snävare innebörden är att det är ett officiellt erkänt språk som av hävd talas i ett visst land.

Relaterade inlägg: