Vad är skillnaden mellan normalitet och avvikelse?

Innehållsförteckning

Vad är skillnaden mellan normalitet och avvikelse?

Vad är skillnaden mellan normalitet och avvikelse?

Normaliteten kan sägas vara en ram för handlingar och beteenden; den ram, vilken man förväntas hålla sig inom. Avvikelser innebär att man går utanför gällande ramar och handlar eller beter sig på ett sätt som inte stämmer överens med det som uppfattas som normalt.

Vad är avvek?

Avvika betyder ungefär detsamma som deviera.

Vad är normalt och inte normalt?

Normalitet är en egenskap som innebär att en variabel lever upp till en viss norm eller regel i multivariabla sammanhang, att något är typiskt. Normalitet kan definieras utifrån antingen normalfördelning, genomsnittlighet eller vanlighet, eller utifrån vad som anses vara naturligt.

Vilka avvikelser Anser du att vi bör anse vara normala i samhället?

Foucault menar att det finns ett behov hos de som anser sig vara normala att särskilja de som anses onormala, samt vilken diskriminering det här medför. Samhället har ett behov av att sätta människor i fack för att skapa ordning och struktur då det finns ett behov av att ha uppsikt över de som avviker.

Vad innebär avviker?

En avvikande händelse är allt som inte stämmer med normal rutin och förväntade vårdförlopp och kan vara vård-, arbetsmiljö- eller driftrelaterat. En avvikelse kan exempelvis röra patienters vård och behandling, personalens situation och arbetsmiljö, administrativa rutiner, påverkan på yttre miljö och egendom.

Relaterade inlägg: