Vad innebär begreppet djurskydd?

Innehållsförteckning

Vad innebär begreppet djurskydd?

Vad innebär begreppet djurskydd?

I korthet handlar djurvälfärd om djurets egenupplevda livskvalitet, djurskydd däremot är vad vi människor gör för att skydda djur emot lidande dvs om myndigheters lagstiftning kring hur djur ska hållas och skötas och djurrätt om ett etiskt ställningstagande kring djurs rättigheter i samhället.

Vad är Lex Lindgren?

När Astrid Lindgren fyllde åttio år fick hon en ny djurskyddslag i present av dåvarande statsministern Ingvar Carlsson. Lagen blev kallad för Lex Lindgren, men när den till sist blev verklighet hade den urholkats på flera viktiga punkter.

Vilka olika djurskydd har vi i Sverige?

Djurskyddsförordningen. Djurskyddsförordningen (1988:539) antogs av regeringen samtidigt som djurskyddslagen. Förordningen innehåller kompletterande bestämmelser till djurskyddslagen (1988:534). I förordningen preciseras hur djur inom jordbruk, djurförsök, pälsdjursuppfödning, tävlingsdjur och sällskapsdjur ska hållas.

Vad är Handlingsplikt?

Handlingsplikt är ett begrepp som Jordbruksverket använder i såväl kontrollinstruktion för tvärvillkorskontroller som i vägledningarna för djurskyddskontroller. ... I begreppet "inspekteras av ägaren" ingår enligt Jordbruksverkets tolkning, djurhållarens så kallade handlingsplikt som följer av tillsynskravet.

Vem bestämmer djurskyddslagen?

Regeringen eller den myndighet som regeringen bestämmer får meddela ytterligare föreskrifter om hur djur får hållas bundna. Lag (2007:362). 7 § Regeringen eller den myndighet som regeringen bestämmer får meddela föreskrifter om villkor för eller förbud mot försäljning eller annan överlåtelse av djur.

Vilken myndighet är det som kontrollerar att djurskyddslagen efterlevs?

Kontrollens syfte är att säkerställa att djurskyddslagstiftningen efterlevs. Jordbruksverket ansvarar övergripande för stöd, råd och vägledning och de operativa kontrollmyndigheterna utför kontroll. Råd, stöd och vägledning till kontrollmyndigheter. Ansvarar för att utföra djurskyddsinspektioner på slakterierna.

Relaterade inlägg: