Vad händer när man domnar?

Innehållsförteckning

Vad händer när man domnar?

Vad händer när man domnar?

Denna känsla brukar ge sig när man ändrar ställning så att trycket försvinner. När stickningar eller domningar inträffar i delar av kroppen utan en uppenbar orsak, kan det emellertid komma från en nerv som hamnat i kläm längs ryggraden på grund av trängsel eller i en arm eller ett ben (tunnelsyndrom).

Vad är parestesier?

Subjektiva känselförnimmelser i huden (till exempel kyla, värme, stickningar, tryck) som uppträder spontant utan stimulering.

Vad händer när en kroppsdel somnar?

En vanlig orsak är det som i folkmun kallas att kroppsdelar "somnar", dvs att en nerv kommit i kläm med tillfälligt störd funktion. Exempel på detta är änkestöt. Parestesier är också vanliga vid olika sjukdomar i perifera nervsystemet, till exempel karpaltunnelsyndrom, andra mononeuropatier, eller polyneuropati.

Vad är det som händer när foten somnar?

Det kan finnas många orsaker till detta. En vanlig orsak som du säkert känner igen är när man suttit för länge med benen i kors så att foten somnar. När den "vaknar" så brukar det pirra och sticka i den. Om det rör sig om en fot eller en hand så är det troligaste att felet sitter någonstans nära handen eller foten.

Vad kan stickningar i fingrarna bero på?

Det vanligaste symtomet vid karpaltunnelsyndrom är domningar och stickningar i händerna och fingrarna, framför allt på nätterna. Du kan vakna på grund av besvären och känna dig tvungen att skaka handen, som känns helt avdomnad. Besvären kan kännas obehagliga men är sällan allvarliga.

Relaterade inlägg: