Vad menas med dubbelt efternamn?

Innehållsförteckning

Vad menas med dubbelt efternamn?

Vad menas med dubbelt efternamn?

Dubbelnamn är två familjenamn sammansatta med bindestreck. Alternativt kan det bindas samman med bindeord som i (i den spanska regionen Katalonien), y eller endast mellanslag (övriga Spanien).

Vad är ett enkelt efternamn?

Efternamnet kan dock endast bestå av två namn. Så har ena föräldern sedan tidigare dubbelt efternamn, så kan det dubbla namnet inte kombineras med ett enkelt efternamn. Föräldern med det dubbla efternamnet måste då välja ett av namnen (alternativt om barnet endast får den ena förälderns dubbelnamn).

Vilket efternamn ska stå först?

Den sökande bestämmer själv vilken ordning namnen i det dubbla efternamnet ska ha, och om det dubbla efternamnet ska vara med eller utan bindestreck. Det dubbla efternamnet är en persons efternamn och ska användas i det dagliga livet, till exempel i kontakt med olika myndigheter.

Hur skrivs Dubbelnamn?

Dubbelnamn skrivs med bindestreck om det står så i födelseboken t. ex. Karl-Erik. Flera enskilda namn kan markeras som tilltalsnamn och de behöver inte stå i följd t.

Hur skriver man dubbla efternamn?

Ett dubbelt efternamn får endast bestå av två enkla efternamn som var för sig kan förvärvas enligt personnamnlagen. Det är möjligt att ha ett bindestreck mellan namnen i det dubbla efternamnet. Ett dubbelt efternamn kan inte kombineras med ett mellannamn.

Får man ha efternamn som mellannamn?

I den senaste namnlagen togs konceptet mellannamn bort. Det är dock tillåtet att använda samma namn som ett andra efternamn eller ett förnamn (som inte är ens tilltalsnamn). Den som hade ett mellannamn när den senaste lagen trädde ikraft: , får behålla det som ett mellannamn, men inga nya mellannamn tillåts.

Hur kan du byta efternamn?

  • Du kan ändra efternamn på flera sätt, till exempel kan du byta till ett dubbelt efternamn eller till ett efternamn som redan bärs av minst 2 000 personer. Du kan byta efternamn flera gånger.

Hur kan du ändra ditt efternamn på Skatteverket?

  • Du kan ändra efternamn på flera sätt, till exempel byta till ett dubbelt efternamn eller till ett efternamn som redan bärs av minst 2 000 personer. På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) ... Du betalar in avgiften för ett namnbyte till bankgiro 5194-7273.

Hur mycket kostar en ansökan om att byta efternamn?

  • En ansökan om att byta till ett efternamn som du tidigare har haft kostar 1 800 kronor. Vanligtvis har Skatteverket dina tidigare namn registrerade. Om namnet däremot inte finns registrerat hos Skatteverket måste du visa att du har burit namnet tidigare.

Relaterade inlägg: