Vad är Blindning?

Innehållsförteckning

Vad är Blindning?

Vad är Blindning?

Blindning innebär att det är okänt för en eller flera parter i en prövning vilken behandlingsarm som deltagarna har tilldelats, dvs. vilken behandling de har fått. Blindning är en viktig del i prövningar och syftar till att förhindra medveten eller omedveten bias när en klinisk prövning utformas och genomförs.

Hur gör man ett blindtest?

Typiska blindtest görs vid läkemedelsförsök där försökspersoner ges antingen aktiv medicin eller sockerpiller. Om bara försökspersonerna är ovetande kallas det ett enkelt blindtest. Om både forskare och försöksperson är ovetande är det ett dubbelt blindtest.

Vad menas med randomiserad studie?

Randomisering innebär att man slumpmässigt fördelar studiedeltagarna mel- lan olika behandlingsalternativ, insatser eller diagnostiska test. Fördelen med randomisering är att slumpförfarandet ska leda till att alla andra faktorer än behandlingen ska fördelas lika på de båda grupperna.

Vad är en behandlingsstudie?

Vad är en randomiserad, kontrollerad studie? Huvudkravet på ett randomiserat, kontrollerat försök är att studien är – ja, just det – randomiserad och kontrollerad. En behandlingsstudie innebär att den nya behandlingen, som man önskar att få veta mer om, blir jämförd med en annan behandling, en kontrollbehandling.

Vad kännetecknar en 3 nivås blindtest?

En klinisk prövning där endast den ena av parterna är ovetande om vilken åtgärd en viss deltagare får. Vanligen är det deltagarna som är ovetande, medan prövningspersonalen (på grund av svårigheter att genomföra blindning) har kännedom.

Vad innebär dubbelblind studie?

Varken prövare eller studiedeltagare känner till vilket av de olika behandlingsalternativen som ges en specifik deltagare. Syftar till att minska risken för att förväntningar påverkar testresultatet.

Vad betyder randomized controlled trial?

Randomiserade kontrollerade studier (Randomized Controlled Trials). Studier där interventionsgruppen jämförs med en slumpvis utvald kontrollgrupp. Detta görs bland annat för att undvika s k placebo-effekt. Ett exempel kan vara att man testar ett nytt läkemedel.

Hur delas deltagare in i grupper i en randomiserad kontrollerad studie?

I en kontrollerad klinisk interventionsstudie jämförs den nya behandlingen eller metoden med en kontroll bestående av en etablerad behandling eller metod, placebo eller ingen åtgärd alls. I en randomiserad kontrollerad studie fördelas studiedeltagarna slumpmässigt mellan behandlingsgrupperna.

Relaterade inlägg: