Vad menas med ett vikande anlag?

Innehållsförteckning

Vad menas med ett vikande anlag?

Vad menas med ett vikande anlag?

Ett recessivt anlag är ett begrepp inom genetiken som innebär att det för en egenskap krävs att en individ fått arvsanlag från båda föräldrarna för att egenskapen skall visa sig. Motsatsen är ett dominant anlag, som visar sig även om ett arvsanlag bara ärvts från den ena föräldern.

Vilka anlag är dominanta och recessiva?

  • Vissa anlag är dominanta (härskande) och vissa recessiva (vikande). De dominanta anlagen dominerar över de recessiva. Detta innebär att en person med anlag för både brun och blå ögonfärg får bruna ögon därför att det bruna anlaget är dominant till skillnad mot det blå som är recessivt.

Varför dominerar de recessiva anlagen?

  • De dominanta anlagen dominerar över de recessiva. Detta innebär att en person med anlag för både brun och blå ögonfärg får bruna ögon därför att det bruna anlaget är dominant till skillnad mot det blå som är recessivt.

Vad innebär autosomalt recessiv?

  • Autosomalt recessiv. Autosomalt recessiv innebär att båda kromosomerna i ett kromosompar måste innehålla den specifika mutationen för att individen ska få sjukdomen. Detta innebär alltså att båda föräldrar måste bära anlag för sjukdomen för att föra vidare denna till barnen.

Vad är autosomalt dominant?

  • Autosomalt dominant. Begreppet ”autosomalt” syftar till att det är en genetisk sjukdom som är lokaliserad till en av kromosomerna, men inte könskromosomen, i arvsmassan. Att en sjukdom är autosomalt dominant innebär att det endast krävs en mutation på en av kromosomerna i ett kromosompar (en från varje förälder) för att sjukdomen ska drabba ...

Relaterade inlägg: