Vad menas med Torredning?

Innehållsförteckning

Vad menas med Torredning?

Vad menas med Torredning?

Torredning innebär att du strör över vetemjöl direkt i pannan eller grytan för att reda en sås, stuvning eller gryta. På bilden ett exempel med svamp som blir en svampsås.

Vad innebär en Toppredning?

En toppredning du kan tillsätta kall och vispa i för att reda kokande såser, grytor och stuvningar med. Toppredningen blandas med vetemjöl och kall mjölk, vatten, buljong, fond eller valfri vätska.

Vad sker vid Bottenredning?

Man kan reda på två sätt, bottenredning eller toppredning. Med bottenredning menas att man har mjölet i början (ibland tillsammans med smör) och en liten del vätska. Därefter tillsätter man vätskan och kokar upp. ... Häller du mjöl direkt i varm vätska så blir det garanterat klumpar.

Hur fungerar redning?

Redningen värms under omrörning för att eliminera den råa mjölsmaken. Ju längre tid redningen värms desto mörkare blir redningen och en fylligare smak uppnås genom maillardreaktion. Roux blanc, vit redning, maillardreaktion avbryts innan färgen ändrats, men mjölsmaken har eliminierats.

Vad är Avreda?

Vad betyder avreda? reda (vid matlagning) tillsätta mjöl och vätska för att få en tjockare sås, stuvning osv.

Vad är Liaison för en sorts redning?

Redningar (liasons, liason = "förbinda", liera) är en tillsatser till soppa, sås, kräm m.m. som gör att vätskan blir trögflytande. Det vanligaste sättet att reda är att använda vetemjöl som bindningsmedel. Det är stärkelsen i mjölet som åstadkommer bindningen.

Hur använda Arrowrot?

Arrowrot är ett lukt- och smakfritt mjöl. Det passar vid redning av soppor, såser och stuvningar. Arrowrot är ett bra alternativ för glutenallergiker. Beräkna 1 msk till redning av 1 liter soppa, 1-2 tsk till 2-3 dl sås.

Varför ska du hälla redningen i en tunn stråle?

Tillsätt toppredningen i tunn stråle i den varma vätskan som ska redas. Såsen tjocknar i princip omedelbart vilket gör det enkelt att få rätt konsistens på såsen med hjälp av en toppredning. Toppredning är fettsnål och passar bra till såser och grytor.

Vilka är redning metoderna vid redning med Stärkelsemjöl?

Redning kan ske med vetemjöl, eller med stärkelsemjöl. Åtgången mjöl till redning beror på hur tjockflytande vätskan skall bli, men också på mjölets kvalitet, vätskan konsistens innan redningen och om andra ingredieser har förtjockningsegenskaper....Om stärkelsemjöl, redningsmängd.
Vetemjöl
Sås1,5 msk
Stuvning3 msk
Kräm3 msk
Soppa3 msk

Vad händer om du inte rör när redningen kokar upp?

Vätskan är vanligtvis vatten men buljong och annat går bra bara den är kall (om vetemjöl, matlagningsmjöl kan tillsättas varm vätska), annars klumpar sig vetemjöl. Har redningen klumpat sig måste den silas. Rör ner redningen i den tillredda, varma såsen eller soppan som inte får koka.

Relaterade inlägg: