Vad krävs av en mentor?

Innehållsförteckning

Vad krävs av en mentor?

Vad krävs av en mentor?

Alla elever i gymnasieskolan och gymnasiesärskolan ska ha en mentor. Mentorn följer elevens kunskapsutveckling och studiesituation i sin helhet och stödjer elevens utveckling mot att bli vuxen.

Vad ingår i mentorskap?

Mentorskapet innebär ett särskilt förhållningssätt till eleven, med fokus på handledning och stöd. En stor del av mentorskapets uppdrag handlar också om att skapa bärkraftiga relationer till sina elever och vårdnadshavarna där mentorn kan möta sina elevers behov.

Har mentorer tystnadsplikt?

Någon sekretessgräns mellan en mentor och elevhälsans funktionärer finns inte, frånsett skolsköterska/skolläkare. Det innebär att utbytet av information ska vila på etiska överväganden. Varje gång information lämnas ska detta bedömas utifrån mottagarens behov av uppgifter.

Vad ska man ha en mentor till?

Hur ska en bra mentor vara? – En god lyssnare som utmanar på ett coachande sätt och är samtidigt generös med att dela erfarenheter. En bra mentor är där för att uppfylla adeptens uppsatta mål och önskan om utveckling. Mentorskapet bör grunda sig i viljan att hjälpa adepten hitta sina egna svar på aktuella dilemman.

Relaterade inlägg: