Vad är en väckelserörelser?

Innehållsförteckning

Vad är en väckelserörelser?

Vad är en väckelserörelser?

En väckelse är en period av ökad religiös aktivitet. Väckelserörelser är kända från kristendomen men även inom andra religioner som islam och hinduism, något som i vissa fall lett till bestående organisationer eller trossamfund.

Vad är väckelserörelsen i Sverige?

Väckelserörelsen inföll under 1800-talet. Vid seklets ingång fanns bara en etablerad kyrka i Sverige – vid århundradets slut hade inte bara flera frikyrkosamfund tillkommit, utan också en stark missionsrörelse inom kyrkan. ... Det etablerade samhället uppvisade en dubbelmoral där väckelsen utgjorde en motkultur.

Vad var väckelserörelsen för något och vad hade den för mål?

Väckelserörelserna ville istället att den kristna verksamheten skulle bygga på lekmännens insatser (lekman = inte präst). Man vände sig också mot vissa delar av kyrkans lära.

Vad är en frikyrka?

frikyrka, kristet trossamfund, baserat på frivillig anslutning till församlingen genom personlig bekännelse. Motsats (i de nordiska länderna): folkkyrka. Frikyrkorna i denna mening, frikyrkligheten, har i allmänhet sitt ursprung och sitt starkaste fäste på anglosaxiskt område.

Vad finns det för frikyrkor i Sverige?

Följande samfund är medlemmar i Sveriges Frikyrkosamråd:

  • Equmeniakyrkan.
  • Evangeliska Frikyrkan.
  • Frälsningsarmén.
  • Pingst – Fria församlingar i samverkan SvenskaAlliansmissionen.
  • Vineyard Norden.
  • Adventistsamfundet (observatör)
  • Trosrörelsen (observatör)

Vad tror frikyrkan på?

Teologi. Evangeliska frikyrkan anger Lausannedeklarationen, den Apostoliska trosbekännelsen och den Nicaenska trosbekännelsen som viktiga sammanfattningar av den kristna tro som ges i Bibeln.

Relaterade inlägg: