Vad menas med likabehandling och begreppet en skola för alla?

Innehållsförteckning

Vad menas med likabehandling och begreppet en skola för alla?

Vad menas med likabehandling och begreppet en skola för alla?

Uttrycket “en skola för alla” lanserades på 1970-talet och handlar om alla elevers rätt att, oavsett funktionsnedsättning eller utvecklingsnivå, få sin utbildning i närmaste skola tillsammans med de andra eleverna i grannskapet (Jakobsson & Nilsson, 2011). Uttrycket används än idag och grundtankarna är desamma.

Vilket av följande påståenden beskriver att den svenska skolan är en skola för alla?

En skola för alla är en vision där alla elevers erfarenheter och behov blir tillgodosedda. I deras delbetänkande framkommer faktorer som bemötande, förståelse och attityder som viktiga och är av stor betydelse för elevens möjligheter att lyckas.

Vad anser du är pedagogernas viktigaste verktyg i en specialpedagogisk verksamhet där du skulle vilja arbeta motivera varför?

Tack vare HD kan pedagogerna anpassa sitt eget sätt att vara, kommunicera och lära efter de olika elevernas behov. HD är också ett verktyg som pedagogen kan använda för att undandröja hinder och förebygga skolsvårigheter för många barn.

Vad innebär Demokratiuppdrag?

Vad innebär skolans demokratiuppdrag? ... Demokratiuppdraget är hela skolans ansvar oavsett om du är lärare, skolledare eller har någon annan funktion i skolan. ”Skolväsendet vilar på demokratisk grund. Skolans uppdrag är att främja lärande där individen stimuleras att inhämta och utveckla kunskaper och värden.”

Relaterade inlägg: