Vad innebär att vara lärling?

Innehållsförteckning

Vad innebär att vara lärling?

Vad innebär att vara lärling?

Som lärling får du lära dig ett yrke genom att kombinera lärande på en arbetsplats med lärande i skolan. Det innebär att du går minst halva din utbildning på en eller flera arbetsplatser.

Hur funkar lärlingsutbildning?

Lärlingsutbildning syftar till att ge eleverna en grundläggande yrkesutbildning, ökad arbetslivserfarenhet och möjlighet att få kunskaper inom yrkesområdet under en handledares ledning på en arbetsplats. De bästa förutsättningar för en elev som valt lärlingsutbildningen uppnås då skola och arbetsliv samverkar.

Hur får man Lärlingslön?

Lärlingsersättning får du för den tid skolan har rapporterat att du går på en gymnasial lärlingsutbildning. På ansökningsblanketten ska du fylla i om du har lärlingslön eller inte. Lärlingslön är samma sak som att du har lön från din arbetsplats.

Hur många lärlingar får en handledare ha?

Handledaren behöver ha ett yrkesbevis inom yrket lärlingen ska anställas i, och får handleda maximalt tre lärlingar totalt. För ställningsbyggare gäller maximalt en lärling under grundutbildning eller tre under kvalificeringstid. Undantag (dispens) från yrkesbevis eller antal lärlingar kan ges av BYN regionen.

Relaterade inlägg: