Vad är det som styr i en planekonomi?

Innehållsförteckning

Vad är det som styr i en planekonomi?

Vad är det som styr i en planekonomi?

I en planekonomi är det staten som styr vad som ska produceras - alltså inte utbud och efterfrågan. Det är staten som lägger fram en planering för de närmaste åren som de statsägda företagen måste rätta sig efter.

Vilka nackdelar har planekonomi?

Arbetslösheten blir större, speciellt för sjuka, gamla och svaga människor som inte har möjlighet eller kunskapen att leverera som vissa andra. Det kan innebära stora klyftor i samhället. Medans det positiva är att eftersom konkurrensen är så hög så levereras det fler varor med bättre kvalité.

Vilka fördelar och nackdelar finns med planekonomi?

Fördelar/ nackdelar? Planekonomi: När staten planerar ekonomin, planerar produktion och priser. Politiska beslut istället för enskilda aktörer styr ekonomin.

Vilka för och nackdelar finns det med planekonomi och marknadsekonomi?

Marknadsekonomi är ett ekonomiskt system, som främst kännetecknas av att priset på varor och tjänster bestäms av efterfrågan och tillgång. Det är, med andra ord, marknaden som styr, till skillnad mot en planekonomi där en central regering styr över priserna med hjälp av priskontroll.

Vad är en statlig planekonomi?

  • En statlig myndighet gör upp en plan för exempelvis fem år där det står hur mycket varje företag ska tillverka, hur många anställda de ska ha med mera. Dessutom styr staten skolor och forskning. Planekonomi har främst funnits i socialistiska länder, bland annat i Sovjetunionen och Kina.

Vad är idén bakom planekonomin?

  • Idén bakom planekonomin är enligt ett synsätt att medborgarna ska kunna få demokratisk kontroll över ekonomin och således införa ekonomisk demokrati istället för att detta överlåts åt producenter och konsumenter i en marknadsekonomi med privatägda företag.

Vilken nackdel har planekonomin?

  • Ytterligare en avgörande nackdel med planekonomin är maktkoncentrationen och politiseringen av besluten. Med en planmyndighet samlas enorm makt på en hand. Utnyttjas den makten fel blir det förödande för ekonomin och kan dessutom drabba oskyldiga individer hårt.

Relaterade inlägg: