Vad händer vid en orosanmälan barn?

Innehållsförteckning

Vad händer vid en orosanmälan barn?

Vad händer vid en orosanmälan barn?

När vi har tagit emot en orosanmälan görs en akut bedömning inom 24 timmar – en skyddsbedömning. Därefter görs en förhandsbedömning där vi bedömer om vi ska inleda utredning eller inte. I förhandsbedömningen får vi bara prata med anmälaren, vårdnadshavare och barnet/ungdomen för att få mer information.

Vad är en orosanmälan?

  • En orosanmälan är det vanligaste sättet för Socialtjänsten att få reda på att ett barn far illa. Personer som arbetar inom skola, omsorg, sjukvård och liknande har en skyldighet att göra en orosanmälan om de i sin yrkesroll erfar att det råder ett missförhållande.

Har socialtjänsten blankett för anmälan för oro för en vuxen person?

  • Socialtjänsten har ingen blankett för anmälan när det gäller oro för en vuxen person. Det som behöver framkomma i en anmälan är anledningen till varför ni som anmälare känner en oro för personen. Rör det sig om missbruk är det bra om anmälan innehåller uppgifter om vad personen använder för droger, i vilken mängd och i vilken omfattning.

Kan du göra en orosanmälan som privatperson?

  • För att göra en orosanmälan behöver du inte ha bevis. Det räcker att du misstänker att det finns ett missförhållande för att din anmälan ska tas på allvar. Om du anmäler som privatperson får du vara anonym, men om du gör en orosanmälan i kraft av din yrkesroll måste du uppge ditt namn och var du jobbar.

Hur gör man en orosanmälan till socialtjänsten?

  • Orosanmälan till Socialtjänsten | Så går det till | Detta leder det till. En orosanmälan är det vanligaste sättet för Socialtjänsten att få reda på att ett barn far illa. Personer som arbetar inom skola, omsorg, sjukvård och liknande har en skyldighet att göra en orosanmälan om de i sin yrkesroll erfar att det råder ett missförhållande.

Relaterade inlägg: