Vad ska en riskbedömning innehålla?

Innehållsförteckning

Vad ska en riskbedömning innehålla?

Vad ska en riskbedömning innehålla?

En riskbedömning innebär att du undersöker vilka risker som finns och tar reda på vilka risker olika arbetsmoment medför. Därefter värderar du riskerna, vilka som är mer eller mindre allvarliga. Sedan beslutar du om vilka förebyggande åtgärder som behövs, för att ingen ska drabbas av ohälsa eller olycksfall.

Vad är risknivå?

En risk definieras i arbetet vanligtvis som sannolikheten för att ohälsa eller olycksfall ska uppstå på arbetsplatsen eller till följd av arbetet. Att en risk uppstår beror oftast på mänskliga och tekniska faktorer i kombination med hur saker och ting är organiserade.

Vilka deltar i en riskbedömning?

Det är både arbetsgivaren och arbetstagarna som tillsammans ska kontrollera risker i arbetsmiljön. I samband med riskbedömningen görs en prioritering av vilka risker som är viktigast att åtgärda. Därefter föreslås åtgärder för att hantera risken.

När ska en riskbedömning genomföras?

Riskbedömningar ska göras innan förändringar genomförs för att eventuella åtgärder ska kunna genomföras i tid. En riskbedömning behöver föregås av en kartläggning av vad förändringen består av, var den ska genomföras och vilka arbetstagare som berörs av ändringen.

Varför riskanalys?

Syftet med en riskanalys är att kontinuerligt använda sig av befintlig och tillgänglig information för att beräkna potentiella risker med hantering av ett system, en produkt, eller tjänst men kan även vara bra att genomföra vid exempelvis organisatoriska förändringar.

Relaterade inlägg: