Hur gör man en miljöutredning?

Innehållsförteckning

Hur gör man en miljöutredning?

Hur gör man en miljöutredning?

Miljöutredningen består av två delar: Kartläggning av verksamhetens miljösituation och dess miljöpåverkan Detta görs genom att de aktiviteter som påverkar miljön identifieras, beskrivs och kvantifieras med fokus på direkt- och indirekt miljöpåverkan (s.k. direkta och indirekta miljöaspekter).

Vad är indirekt miljöpåverkan?

Indirekta aspekter är sådana som uppstår i andra organisationer men som påverkas av våra egna aktiviteter, till exempel miljöpåverkan från tjänster och varor som upphandlas eller resultat av undervisning och forskning.

Hur gör man en miljöpolicy?

Vad bör ingå i en miljöpolicy? - En miljöpolicy behöver inte vara ett långt och invecklat dokument. Den är med fördel kort och tydlig så att all personal kan känna till innehållet i policyn och förstå hur den påverkar verksamheten och deras ansvarsområden för att kunna arbeta med att uppfylla intentionerna i policyn.

Hur får man fram miljöaspekterna?

Miljöaspekter är de sammanlagda delarna av allt som ett företag gör som kan påverka luft, mark, vatten, flora, fauna samt samspelet mellan natur och människa på något sätt. Olika exempel på miljöaspekter kan vara utsläpp från transport, buller eller användande av kemikalier.

Vad betyder livscykelperspektiv?

Livscykelperspektivet innebär i praktiken att se över en produkts miljöpåverkan ”vagga till grav” och identifiera de punkter i produktionen som har störst påverkan på miljön.

Vad ska finnas med i en miljöpolicy?

- En bra utgångspunkt är att en miljöpolicy ska också visa hur företaget påverkar miljön, vilka aspekter som är viktigast, vem som är ansvarig inom företaget och hur miljöpolicyn omsätts i mål och handling, samt hur man tänker följa upp på målen.

Varför livscykelperspektiv?

Med ett livscykelperspektiv ska organisationen beakta sina betydande miljöaspekter med hänsyn taget till vad som händer genom produktens hela värdekedja. En grundläggande miljöutredning sett i ett livscykelperspektiv syftar till att beskriva var i en produkts livscykel som ger upphov till störst miljöpåverkan.

Vad kan man skriva en livscykelanalys om?

Livscykelanalys (LCA) är en metod för att beskriva hur varor påverkar miljön när de tillverkas, används och slängs. Livscykelanalyser följer en vara från vaggan till graven, vilket betyder att analysen börjar då råvarorna utvinns ur naturen och slutar när varan hanteras som avfall.

Relaterade inlägg: