Är plattfot farligt?

Innehållsförteckning

Är plattfot farligt?

Är plattfot farligt?

Vanligtvis är det normalt och orsakar inga besvär. I enstaka fall kan barnets fötter orsaka lidande och en utredning av fötterna kan då vara viktig. Behandling med skoinlägg är vanligt och kan vara en bra metod att få bukt på problem som härstammar från fötterna.

Hur vanligt är plattfot?

Plattfot kallas en sänkning av fotvalvet. Den förekommer ofta hos små barn, där den dock så småningom växer bort. 10 % av vuxna har platta fötter, i Östra Asien till och med 50 %. I de flesta fall är plattfotheten inget problem och behöver inga åtgärder.

Vad är Pes planus?

Plattfothet (pes planus) är en benämning av en fot med lågt fotvalv. Tillståndet är mycket vanligt hos barn, och kan bero på flera olika saker. I de allra flesta fall skall plattfothet betraktas som ett normaltillstånd. Någon objektiv definition av tillståndet finns inte.

Vad är högt fotvalv?

Högt fotvalv (pes cavus) är motsatsen till plattfothet. Någon objektiv definition av tillståndet finns inte. Höga fotvalv är ofta nedärvt från föräldrarna och ger ibland besvär med smärta och trötthetskänsla från foten vid belastning, oftare än vid plattfothet.

Är plattfot en sjukdom?

Plattfothet kan vara medfödd, men kan även utvecklas senare i livet. Plattfot som utvecklas i vuxen ålder beror ofta på att en sena i foten gradvis försvagas. Vid operation är syftet att återskapa fotvalvet och minska smärtan vid belastning.

Vad är över pronation?

Men först – låt oss förklara vad det egentligen innebär att överpronera. Överpronation är den rullande rörelsen inåt som foten gör när den träffar underlaget.

Relaterade inlägg: