På vilka sätt kan pensioneringen innebära en Utvecklingskris?

Innehållsförteckning

På vilka sätt kan pensioneringen innebära en Utvecklingskris?

På vilka sätt kan pensioneringen innebära en Utvecklingskris?

Man är ute på okänd mark och känner varken igen sig själv eller människorna runt omkring en. Man pratar då om en utvecklingskris. Omständigheter som kan utlösa den här typen av kris är exempelvis puberteten, pensionen, att barnen flyttar hemifrån eller att man själv för första gången ska flytta hemifrån.

Vad finns det för olika typer av kriser?

En kris är inte någon sjukdom utan en normal reaktion på en svår situation. Trots att det är en normal reaktion kan den vara så besvärlig att du behöver stöd, för att inte få mer allvarliga psykiska svårigheter. Man skiljer mellan två olika typer av kriser: utvecklingskriser och traumatiska kriser.

Vad kan orsaka trauma?

En traumatisk situation kan t. ex. vara en närståendes död, ett självmord i den närmaste kretsen, en allvarlig sjukdom eller skada, en olycka eller våld. Också så kallade nära ögat-situationer eller upplevelser om hot kan orsaka ett psykiskt trauma.

Hur kan du som personal påverka människors reaktioner?

Ofta är det viktigt att kunna prata om det som har hänt. Det kan kännas svårt och jobbigt att berätta, men efteråt kan du känna dig lättad. Prata med någon du känner eller kontakta en stödlinje.

Relaterade inlägg: