Vad är en villkorlig dom?

Innehållsförteckning

Vad är en villkorlig dom?

Vad är en villkorlig dom?

Domstolen kan döma ut straffet villkorlig dom om brottet kräver ett strängare straff än böter. Den som dömts till en villkorlig dom har en prövotid under två år. Den som är dömd till en villkorlig dom har i vanliga fall ingen kontakt med Kriminalvården.

Kan man överklaga villkorlig dom?

Tycker du dig ha stark bevisning som talar för att du borde bli frikänd och att bevisningen som fick dig fälld samt tingsrättens argument är bristande så kan det vara värt att överklaga. Det är alltså i princip omöjligt att säga hur stor chans du har att bli frikänd.

Kan man överklaga hovrättens dom?

Hovrättens avgörande är då det som gäller. Högsta domstolens beslut vinner omedelbart laga kraft och kan inte överklagas. Om domstolen meddelar prövningstillstånd fortsätter handläggningen av målet.

Kan man överklaga sin dom?

Både du som är utsatt för brott och du som är dömd kan överklaga domstolens dom. Åklagaren kan också välja att överklaga. I domen står hur du gör för att överklaga, och hur lång tid du har på dig. Du får domen skickad hem till dig efter rättegången.

Vad händer när man får en dom?

Domen får du skriftligt och kan avkunnas direkt vid huvudförhandlingen som äger rum i en domstol. En kopia av domen skickas till parterna med post. Du har rätt att överklaga domen till hovrätten inom en viss tid. Information om hur du gör för att överklaga och hur lång tid du har på dig står i domen.

Relaterade inlägg: