Vad betyder etik i förskolan?

Innehållsförteckning

Vad betyder etik i förskolan?

Vad betyder etik i förskolan?

Etiken i förskola och skola preciseras i boken som attityder/förhållningssätt, värden/normer och yrkesetiska frågor. Ett etiskt ledarskap innebär att relationen till barnen, och mellan dem, flätas samman med deras lärande så att kunskapen kommer att inrymma både känslor och förhållningssätt.

I vilka situationer behöver du ta hänsyn tänka på etiska aspekter när du arbetar med barn?

Alla som arbetar i förskolan ska ge varje barn förutsättningar att utveckla tillit och självförtroende. De ska uppmuntra barnens nyfikenhet, kreativitet och intresse. Barnens rätt till kroppslig och personlig integritet ska också respekteras. Det gäller bland annat i den dagliga omsorgen och i frågor om dokumentation.

Vad ingår i yrkesetiken på förskola skola eller fritidshem?

Lärare värnar om läraryrket och lärares pedagogiska frihet samt bidrar till att göra skolan till en god arbetsplats. Lärare ansvarar, självständigt och tillsammans med andra, för det pedagogiska uppdraget och vinnlägger sig om att skapa de bästa förutsättningarna för elevernas lärande.

Vad innebär etik inom vård och omsorg?

Etik handlar om vad som är bra respektive dåligt, vad som bör respektive inte bör göras och vilka karaktärsegenskaper som gör oss till bättre respek- tive sämre människor. ... Etik i vårdsammanhang rör primärt hur den enskilda patienten bör behandlas – vad som gagnar respektive skadar patienten.

Relaterade inlägg: