Vad är social dokumentation LSS?

Innehållsförteckning

Vad är social dokumentation LSS?

Vad är social dokumentation LSS?

Den sociala journalen är en löpande dokumentation om hur den enskildes situation utvecklas i samband med beviljade insatser. I journalen antecknas händelser av betydelse för den enskilde, faktiska omständigheter och avvikelser från genomförandeplanen.

Vad ska man tänka på när man dokumenterar?

Dokumentation utgör ett viktigt instrument i kvalitets-, säkerhets-, uppföljnings- och utvärderingsarbetet. Syftet med att dokumentera är att bidra till god kvalitet och säker vård. I dokumentationen tydliggörs den enskildes behov av hjälp och stöd samt vad, hur och vem som ska tillgodose hjälpbehoven.

Vem ska dokumentera enligt SoL?

Insatser som ges enligt SoL och LSS ska dokumenteras och följas upp systematiskt för att visa att det leder till förbättringar för den enskilde. Dokumentationen ska kunna användas av medarbetarna som ett arbetsinstrument för den individuella planeringen, för genomförandet och uppföljningen av insatser.

Vilken lag styr den sociala dokumentationen?

Samtycke ska dokumenteras. Den personal som deltar i omsorgen om den enskilde har rätt att ta del av den dokumentation som behövs för att utföra arbetsuppgifterna. Dokumentationen enligt socialtjänstlagen (SoL) och hälso- och sjukvårdslagen (HSL) ska hållas åtskild eftersom det är olika lagar som styr verksamheten.

Vad får skrivas i Journal?

Vad ska journalen innehålla?

  • Den ska innehålla uppgifter om din identitet, oftast namn och personnummer. ...
  • Den ska innehålla uppgifter om varför du får vård.
  • Den ska innehålla uppgifter om din diagnos och om de undersökningar som har gjorts och de behandlingar som du har fått.

Relaterade inlägg: