Varför gör man examensarbete?

Innehållsförteckning

Varför gör man examensarbete?

Varför gör man examensarbete?

Exjobbet går ut på att göra en utredning/analys av ett relativt stort problem. Det är ett problem från verkligheten och det är en uppgift där det krävs att studenten kan integrera kunskaper från många olika kurser och dessutom skaffa sig ny kunskap. Studenten ska ha ett vetenskapligt angreppssätt.

Vad betyder kandidatarbete?

Kandidatarbetet är ett självständigt arbete och genomförs normalt på någon av Chalmers institutioner. Redovisning sker både muntligt och skriftligt med individuella graderade betyg på kandidatprogrammen och civilingenjörsprogrammen (icke-graderade betyg på arkitektprogrammet).

Kan man göra examensarbete?

Examensarbetet är bland det sista du gör under din universitet- eller högskoleutbildning. Här har du en bra chans att specialisera dig inom ett specifikt ämne som intresserar dig. Om du spelar dina kort rätt kan du också ge dig själv en konkurrensfördel på arbetsmarknaden.

Hur många sidor är ett examensarbete?

Gör den det har du förmodligen lyckats skriva en riktigt bra uppsats! Uppsatsen ska vara ca 10-15 sidor, räknat i 12 punkter med typsnittet Times, enkelt radavstånd (vilket blir ca 2000-2500 tecken/sida). För examensarbete gäller 20-30 sidor. Den får vara uppbyggd på det sätt du finner lämpligt.

Vad krävs för att få skriva examensarbete?

Ett examensarbete genomförs i de flesta fall som heltidsstudier motsvarande 15 eller 30 hp under den sista delen av respektive utbildnings sista termin och består i de flesta fall av följande moment: Registrering på kurs för examensarbete. Projektbeskrivning.

Hur hittar man ett examensarbete?

Hur hittar jag ett exjobb? Det finns många olika sätt. Ta själv kontakt med företag, organisationer eller myndigheter, sök utannonserade exjobb, kolla med ditt kontaktnät, använd sociala medier.

Hur väljer man examensarbete?

Fem tips för ett bra examensarbete

  1. Välj uppsatsämne med omsorg. Andreas: – Välj ett ämne som du är intresserad av och som du känner att du kommer ha användning för när du börjar arbeta. ...
  2. Planera uppsatstiden väl. ...
  3. Ta vara på tiden med handledaren. ...
  4. Var öppen för att tänka om. ...
  5. Ta hjälp av andra.

Relaterade inlägg: