Vad är det för skatt på Skogskontot?

Innehållsförteckning

Vad är det för skatt på Skogskontot?

Vad är det för skatt på Skogskontot?

När du får ränta på ett skogskonto ska det betalas 15 procent i skatt på den räntan. Den skatten är en så kallad definitiv källskatt vilket innebär att banken redovisar och betalar in räntan och du behöver inte deklarera den. Inkomsträntan, efter avdrag för skatt, tas upp som intäkt när du tar ut beloppet från kontot.

Hur deklarerar man Skogskonto?

Du skattar för det belopp du tagit ut från skogskontot under inkomståret. Det minsta belopp du får ta ut är 1 000 kr och du får ta ut pengarna tidigast 4 månader efter insättningen. Sista dag för insättning är den dag då du senast ska lämna din deklaration. Om du har anstånd gäller sista dagen för anståndet.

Hur gör jag för att ta ut pengar ur Skogskontot?

Den som vill göra uttag från skogskontot får göra det tidigast fyra månader efter insättningen. Uttaget behöver uppgå till minst 1 000 kr. Den som tar ut pengar från ett skogskonto eller skogsskadekonto ska ta upp beloppet till beskattning det år uttaget sker. Banken kommer att skicka kontrolluppgift till Skatteverket.

Vem kan ha Skogskonto?

Alla skogsägare som är fysiska personer eller dödsbon som under föregående år gjort avverkningar på sin skogsfastighet kan öppna skogskonto. Ett skogskonto öppnas för varje inkomstår och är aktivt i maximalt 10 år.

Vad menas med Skogsavdrag?

Ett skogsavdrag förutsätter att det har skett en avyttring av skog på en lantbruksenhet som är kapitaltillgång. ... Beräkna skogens anskaffningsvärde och avdragsutrymme En ägares skogsavdrag begränsas av avdragsutrymmet. Avdragsutrymmet beräknas utifrån ägarens anskaffningsvärde för skogen och den produktiva skogsmarken.

Hur deklarerar man skog?

Skogsbruket deklareras årligen på blankett NE, och deklarationen ska normalt lämnas in i början av maj. Även momsen ska redovisas. Det görs i en särskild momsdeklaration varje månad eller kvartal. Om man har en omsättningen på högst en miljon koronor kan man välja att redovisa momsen en gång per år.

Kan dödsbo öppna Skogskonto?

Bara fysisk person eller dödsbo kan öppna Skogskonto. Du deklarerar intäkt av skogsbruk från egen eller arrenderad lantbruksenhet i Sverige.

Relaterade inlägg: