Varför ska man arbeta hälsofrämjande?

Innehållsförteckning

Varför ska man arbeta hälsofrämjande?

Varför ska man arbeta hälsofrämjande?

Arbetsmiljöarbete handlar ofta om att förebygga ohälsa och olycksfall i den fysiska och den psykosociala arbetsmiljön. Att arbeta hälsofrämjande är ett mer offensivt arbetssätt. Genom att främja det som är bra kan man skapa en arbetsplats där man trivs och mår bra.

Hur olika kan vi se på hälsofrämjande arbetssätt?

Rapporten Att förebygga psykisk ohälsa i arbetslivet visar att det går att förebygga olika former av psykisk ohälsa genom insatser på organisationsnivå. Insatserna kan till exempel ha fokus på ökad delaktighet, nya processer och strukturer samt diskussioner om arbetsmiljön.

Hur skulle du vilja arbeta hälsofrämjande?

Skolverket slår också fast att hälsofrämjande arbete har fokus på välbefinnande snarare än problem eller sjukdom. Här pekar Skolverket på att det handlar om att skapa trygghet, trivsel, delaktighet, meningsfullhet och begriplighet som en helhet i en god lärmiljö.

Vad är hälsofrämjande vård?

Individ/patientperspektivet. Ett starkt hälsofrämjande arbete ska nå den enskilde i mötet med hälso- och sjukvården. ... Därmed optimeras vårdens insatser och bättre hälsa uppnås. Vården har en hälsofrämjande ansats, vid såväl förebyggande åtgärd som vid behandling, rehabilitering, uppföljning och egenvård.

Relaterade inlägg: